SEO, SEM i SEA – u čemu je razlika?

Oni od vas koji su ranije čitali naš blog čuli su mnogo o SEO-u i koliko je važno da kompanije imaju znanje u ovoj oblasti. Ali nešto o čemu nismo toliko pričali na ovom blogu je SEM i SEA. U ovom postu ćemo razjasniti koncepte i objasniti razliku između njih, i naravno, reći ćemo vam kako da naučite više o ovoj temi. Takođe ćemo pokriti odlično rješenje za one koji nemaju vremena da uđu u nove oblasti stručnosti - čitajte dalje za savjete!

Šta je SEO?

SEO – ili optimizacija za pretraživače – ukratko znači optimizaciju websajta ili sadržaja na društvenim mrežama, na primjer, za ključne riječi, da bi se rangirali visočije na Google-u ili drugim pretraživačima. Korišćenje ključnih riječi može vam pomoći da budete viđeni na Google-u i da postanete očigledan izbor kupaca. Kada klijent pretražuje frazu ili riječ na Google-u da pronađe proizvod ili uslugu, gotovo uvjek će izabrati jednu od prve tri opcije koje se pojave. Ova tri rezultata su skoro uvjek oni sa najbolje optimizovanim websajtovima za pretraživače, sa pravim sadržajem i pravim ključnim riječima za svoju industriju. Oni su takođe ti koji će biti lideri u vašoj industriji, jednostavno zato što su najvidljiviji.

Naravno, postoji više tehnika koje su uključene u SEO, a nego samo znanje koje ključne riječi koristiti. Morate da znate koje su ključne riječi najpopularnije u vašoj industriji, koliki obim pretraga ima svaka ključna riječ i koliko konkurencije morate da prestignete za tu određenu ključnu riječ. Takođe morate da znate kako da implementirate tu ključnu reč u svoj sadržaj na najbolji mogući način da biste bili primjećeni.

Šta je SEM?

SEM (Search Engine Marketing) – ili marketing na pretraživačima – predstavlja oglašavanje putem pretraživača. To može uključivati korišćenje SEO-a za postizanje vidljivosti i organskog rasta ili SEA (Search Engine Advertising ili pay-per-click) plaćene oglase koji instant targetiraju vaše potencijalne kupce na Google-u.

SEM je zajednički naziv za SEO i SEA. To znači da koristite ključne reči u oglasima da biste kombinovali organski i plaćeni rast. Sva ova polja i termini su u osnovi dosta slični – koriste ključne riječi za povećanje vašeg digitalnog prisustva. Dakle, ne postoji velika razlika između ova tri koncepta, osim što postoji razlika između plaćenih i neplaćenih metoda marketinga.

SEO - Optimizacija za pretraživače zahtijeva vrijeme za postizanje rezultata i traje dugoročno, za razliku od SEA- oglašavanja na pretraživačima koje daje brze rezultate i traje samo dok se oglasi plaćaju.

Da biste postali dobri u SEM, SEO i SEA, potrebno je da uđete u temu i naučite kako to funkcioniše. Postoji mnogo knjiga koje detaljno objašnjavaju pristup, i jednostavno je previše da se pokrije u jednom postu na blogu. Ali u suštini, morate da razumijete ključne riječi, da razumijete alate koji se koriste za pronalaženje ključnih reči, kao i da razumijete izvještaje koje vam ovi alati daju.

Kako postati dobar u SEO i SEM?

Da biste postali dobri u SEM, SEO i SEA, potrebno je da uđete u temu i naučite kako to funkcioniše. Postoji mnogo knjiga koje detaljno objašnjavaju pristup, i jednostavno je previše da se pokrije u jednom postu na blogu. Ali u suštini, morate da razumijete ključne riječi, da razumijete alate koji se koriste za pronalaženje ključnih reči, kao i da razumijete izvještaje koje vam ovi alati daju.

Pored razumijevanja ovoga, takođe morate da naučite kako da kreirate sadržaj koji je optimizovan za pretraživače. To nije raketna nauka, ali zahtijeva od vas da budete upoznati sa stvarima kao što su optimalna dužina teksta, optimalna upotreba ključnih riječi i koliko ključnih riječi da koristite u tekstu i gdje da ih uključite. Drugim riječima, ima mnogo toga da se nauči, a novi alati i nove metode kako najbolje primijeniti SEO se stalno unapređuju. Bilo bi pametno da ostanete u toku i da pokušate da naučite nešto od toga kako biste vremenom mogli da počnete da proizvodite sadržaj i oglase koji su od koristi vašem poslovanju.

Unajmite web agenciju sa fokusom na SEO i SEM

Za one od vas koji možda nemaju vremena da počnu da proučavaju knjige o SEO-u, postoje i drugi načini da budu vidljivi na internetu. Najbolji način da optimizujete za pretraživače svoj websajt i sadžaj je da angažujete web agenciju da vam pomogne. Robot Code je web agencija sa ekspertizom u SEO-u i mi već znamo sve što treba da znate o SEO-u. Ovo nas čini odličnim izborom za one koji traže web agenciju u Podgorici koja može podići vaše poslovanje na viši nivo.

Pored rada sa SEO-om, takođe imamo stručnost u nekoliko drugih oblasti. Radimo razvoj aplikacija, web razvoj, IT konsalting, dizajn i e-commerce. Drugim riječima, mi smo web agencija sa kompletnom uslugom u Podgorici koja pomaže klijentima da postignu željene rezultate i svakodnevno optimizuju svoje digitalno prisustvo.

Ako vodite posao i želite pomoć oko SEO-a ili bilo koje druge naše oblasti stručnosti, uvek ste dobrodošli da nas kontaktirate. Možemo dogovoriti zajednički sastanak da vam kažemo više o nama i kako radimo – i naravno šta možemo da uradimo za vas. Kontaktirajte nas danas ako ste zainteresovani da čujete više!

Trebaju Vam usluge SEO optimizacije?