Naša usluga

Brendiranje

Brendiranje biznisa je cilj zbog kojeg ulazimo u biznis osim ukoliko su naše namjere da sipamo iz šupljeg u prazno. Ako želimo da imamo samo neka finansijska pokrića koja će zadovoljiti svakodnevnicu do neke mjere, onda je brandig poslednja stvar koja nam treba.

Treba li Vam brendiranje za Vašu firmu?

Autor:

Redakcija Robot Code

Međutim ukoliko želimo da naš biznis ostvaruje profit i u tri ujutro kada svi spavaju dok naš logo stoji na nekom bilbordu blizu semafora i tada radi za nas, onda je branding stavr koja se mora ozbiljno shvatiti i kojoj se moramo ozbiljno posvetiti.. Kao i za sve u životu brend se ne postaje preko noći, ali se naporan trud i rad jedne noći i isplate. Brending nije ništa drugo do sve na svijetu, svi faktori ovog svijeta na jednom mjestu- u nazivu vaše kompanije. Ali ne moramo samo od kompanije da pravimo brend. Možemo to da radimo i od sebe, tako što ćemo početi od svojih društvenih mreža i voditi računo o tome ko nas prati, koga mi pratimo i kakav sadržaj plasiramo i kako ga plasiramo. Takođe vodimo računo o ustisku koji ostavljamo, javnom nastupu koji prezentujemo, načinu na koji ulicom hodamo kada svi gledaju i kada mislimo da niko ne gleda. Mi smo svoja besplatna reklama 24/7, pogotovo u biznisu gdje su riječi i djela apsolutno jedno te isto, jer ukoliko u biznisu ne ispoštuješ datu rječ skidate sloj boje sa brenda, i tjerate ga da izblijedi.

Značaj brendiranja u biznisu

Brendranje u poslu je isto što i konzumiranje vode svakog dana. Ukoliko biznis nema cilj, da postane i opstane brend, onda pričamo o mini preduzećima koja će zauvijek to i ostati- mini preduzeća sa mini prihodima i masovnom količinom posla. Brendiranje u poslu je uredno sklapanje kockica i poteza kroz marketing sve do tačke ključanja- prepoznatljivosti naziva kompanije, sticanja poverenja tržišta i opravdavanja slogana pod kojim obavljate posao i berete poene. Brandiranje i marketing ne mogu jedno bez drugog jer svrha njihovg postojanja ne bi bila validna.

Brendiranje postoji samo jer postoji marketing i obratno. Da marketing nema cilj (brendiranje) njegova svrha bi bila uzaludna, a da brendiranje nema potrebu (marketing)- on ne bi ni postojao. Kako god da okrenete, njihova važnost i povezanost su ogromne i na mnogo većem nivou od zamišljenog jer njihova moć, ali i radni zadatak, predstavljaju sticanje lojalnosti šire javnosti, a lojalna javnost je kolona redovnih mušterija koje znaju gdje ulažu novac i zašto. Da bismo došli do ceste gdje nosimo titulu brenda, moramo shvatiti da odgovore na baš ta pitanja- GDJE i ZAŠTO marketing popločava masu unaprijed, navodeći potrošaće na našu adresu, tamo gdje se obavlja dio magije. Ta magija se zove gotov proizvod, a kada dođemo do kupovine tog proizvoda, priče ili usluge onda dajemo odgovor na pitanje ZAŠTO, a odgovor je- zato što taj brend stoji iza toga. Da je lako biti brend, brend bi bio svako i svi bismo imali vrhunske proizvode vrijedne pažnje i cijene koju diktiriaju. Ali slučaj nije takav samo jer neki žele da budu brend više od ostalih, a drugi čak ni ne razumiju simboliku koju brend nosi u sebi. Oni koji koračaju kroz biznis bez poimanja brenda su obično ona imena koja posao obavljaju kroz narodski termin- fušerisanje. Takav posao ni nema priliku da pređe na drugu stranu ulice i takav posao je konstatno na semaforu gdje je upaljeno crveno. Što prije počnete da perceptujet brendiranje kao neophodnost postojanja to ćete prije početi da ostvarujete kvalitetnije rezultate, koji moraju biti propraćeni ulaganjima.

Brendirnje je od velike važnosti u poslu jer ono predstavlja snagu koju ste stekli, i koja raste iz dana u dan zahvaljujući vašim potoršačima. Potrošači su zadovoljni konzumatori proizvoda koji ne žale da dodaju i koju paru više samo kako bi vaš logo stajao uz njih, jer baš taj logo je provjeren kvalitet. Brendiranje je izuzetno krivudava putanja koja diktira odreženu a opet stabilnu brzinu kretanja, ali onu koja je posledica dobrog ili lošeg marketinga. Dobar marketing je vožnja koja prati osnovna pravila da prvom krećemo, drugom skrećemo, trećom vozimo dok loš marketing znači skretanje petom brzinom preko 100km/h i ko preživi takvo skretanje pričaće. Bredniranjem dajete svojoj kompaniji priliku da vaša ideja postane vizija, ali i da vaše dorbo postane opšte dobro, nacionalno dobro.

Od čega se sastoji brendiranje?

Način na koji pisac započinje svoju priču, način na koji vam održava pažnju, način na koji vas navlači da se konektujete sa karatkerom ili situacijom i način na koji je okončava su elementi koje koristi kako bi cijelokupna priča na kraju puta bila nepogrešivo najboilja stvar koju ste ikad pročitali. Ili najgora, jer tematika kojom se bavi može biti najzahvalnija na svijetu ali način koji je odabrao da vas upozna za tematikom može biti najgori i tu se završava sve i sva priča pada u vodu. Ista stvar je sa brendingom jer iza njega stoje ili sjajna vizija i loš marketing ili sjajna vizija i dobar marketing.

Ali najbolji brending je onaj koji je sačijenjen od dobre i ideje i još boljeg marketinga. Taj brending je održiv ali samo ukoliko ste spremni, strpljivi i voljni da uložite. Računica je jednostavna, ko umije njemu dvije i bredning i marketinga, a kao što smo već rekli oni jedno bez drugog ne postoje niti umiju da funkcionišu. Brendiranje nije ništa do poduzimanje niza koraka koji se moraju ispuniti kroz dobar marketing kako bi priča zaživjela, oživjela i dobila održivost. Biznis je postao trka pacova a samo najoriginalniji “glodari“ će ostaviti traga. Tu na snagu stupaju i elemti bez kojih je čin brendiranja- nezamisliv.

Logo, boja koja postaje zaštitini znak, font, slogan i imidž koji kreiramo i ka kojem težimo su ključni faktori dobrog brendiranja a bredniraje je projekat koji počinje ali i ne završava. Ukoliko se završi, onda je riječ o poslu koji se u međuvremenu ugasio. Takav posao nije bio održiv i takav posao je imao loše saigrače.

Kako to radimo?

Na brendriranje gledamo kao na najslađi izazov samo zato što to i jeste. Od nečije ideje napraviti viziju zajedničkim radom, timskim balansom kroz kreativne konteskte nije ni malo lak zadatak. Međutim svakako jeste jedan od onih koji donose neizmjeran užitak budući da sa npr. mini komapnijom koja se odlučila za brending pravite prve marketinške korake i gledate kako se razvija ime čiji logo u nekom momentu ima raspoznavanje. Komapnijom čiji slogan ima smisao, boja fonta i font stiču status a imidž biva imidžno opravdan u svakom segmentu.

Osnova od koje polazimo jeste sve ideje na jedan papir. Naravno ne uvažimo ih sve jer onda nismo uradili jišta već kreirali kreativni haos koji ni sami ne bismo mogli da ispratimo, a da ne pričamo o tome kakva bi reakcija javnosti bila kada bismo servirali takav proizvod. Isti ne bi spadao u kategoriju održivih i brendiranje bi se okončalo po minutnom izlasku na teren. Zato je jako bitno sve bitne elemente izdvojiti sa strane, probrati najbitnije, probrati srž i džati se jednostavnost koju svi vole.

U cijelu priču neizostavno je ubaciti i kreativnost u igru koja će udovoljavati tržištu iz dana u dan. Naravno najteži zadatak od svih jeste biti jednostavan i kreativan u istoj dozi, biti ravnopravan i dati karakteristikama priliku da se raspoznaju i usvoje- odvojeno, kroz isti proizvod, kompaniju, brend. Dodatno težak zadatak jeste natjerati kupca da se zapita kako je mogao bez tog brenda ranije, koliko mu je život bio otežan dok isti nije isplivao na npr. police marketa i kako to da se takav brend nije izdvajao ranije. Međutim, onog momenta kada ova pitanja stupe na snagu znamo da smo napravili dobar brending a na to nam najbolje ukazuju zadovoljni klijenti čije stanje na računu raste a želja za još jačim breningom ne jenjava. Bredniranje je posao koji se obavlja 24/7. Iziskuje doslednost, vjernost, dosta truda ali i rada, a mi mu pružamo sve to dok kreiramo za vaše ime logo, slogan i ostale elemente koje brednu daju lični pečat, onaj koji miriše na dobro obavljen posao. U našim očima samo dobro obavljen posao je isplativ posao. Sve mimo toga ne računamo i sve mimo toga je srozavanje brenda.

Značaj logoa, boja itd.

Brendiranje je najteži posao od svih jer od ničega moraš da napravi sve i pri tome u priču moraš da uključiš strpljenje, kako svoje tako i potrošačevo (dok mu namećete svoj brend na nos i nadate se da vam neće doći glave ,a njima živaca) jer nekad marketing umije da pređe granicu i rastjera klijantelu.Onda bredniranje nije brendiranje već kraj po kratkom i jasnom postupku. Agresivne kampanje su agresivno dobre samo ukoliko se doziraju sa ukusom, sve mimo toga je psaivna agresia koja kod potrošača budi isto i navodi ga da vas zaobiđe u širokom luku, ma koliko vaši brending elementi da su dobri. Cijelokupan proizvod se kupuje, ali i prodaje svakog dana na duže staze zato svi elementi moraju biti smisleno (dopadljivo) upakovani i servirani.

LOGO- Osnova od koje kreće sve jer predstavlja posao, kompaniju, proizvodi i našu cjelokuopnu biznis svrhu kroz par linija, tonova ili bilo kojih elemenata koji će upotpuniti priču koju serviramo i dati joj smisao. Logo je naš najbolji saigrač na terenu jer on priča o nama, i kada je radno vrijeme završeno. On konstantno radi za nas zato je i neophodno da bude odličan kako bi mogao da iznese nivo poslovanja sa jednog na sledeći nivo, da opravda naše akcije i navede stalne kupce ali i novu klijantelu da sve više i više žele od nas. Logo nas brendira bez izgovorene riječi zato i treba da govori više od riječi.

BOJA- Propratni faktor ali i “začin“ koji je podjedanko bitan u priči brendiranja. O tome koliku slavu brend može da donese boji ili koliko boja može brednu da pomogne da postane brend najbolje svjedoči Ferari crvena koja je od boje automobila postala nijansa na mnogim odjevnim kombinacijama, boja laka za nokte, boja luksuza i statusa koji je nedokučiv.

OBLIK- Dio strategije koji kupuje pažnju u brendiranju jer isto kao što krug ima svoju somboliku, troougao svoju tako i oblik vašeg logo-a priča zasebnu priču za sebe i tjera potrošača da se poistovjeti sa vama kao da je njegov biznisu u pitanju. Da priča bude još ozbiljnija na neki način i jeste ali samo ukoliko je lojalna mušterija, jer on/ona indiorektono/direktno finansira taj oblik kako biste vi mogli da profitirate i obratno. Stvar koja je dodatno bitna jeste da što je komplikovaniji to je teži zadatak pred vama. Svedene linije i jednostavna struktura su igrači berndiranja koji kupuju svu pažnju ali i imaju nadmoć.

SLOGAN- omiljeni faktor među elementima, makar kada je naša kuća u pitanju. On je onaj saigrač koji vas vjerodostojno predstavlja, koji prezentuje vaše ciljeve, način na koji obavljate posao, ono do čega vam je stalo, ono ka čemu težite, ono što jeste! Slogan je vaša srodna duša, desna ruka, najsjajniji dio priče i onaj faktor koji prodaje priču. Ono za šta se klijantela kači, kupci lijepe i ono šta predstavlja način života koji vodi vaš biznis. On je sve i mora da parira svakoj kockici koju slažete.

FONT- tajni jezik komunikacije sa klijentima o kojem treba posebno povesti računa jer ništa se ne lijepi za bankovni račun kao dobro isplativ font.

IMIDŽ- to je već vaš način života koji mora imati elemente raznolikosti kako bi se uklopio u ljudsku svakodnevnicu, i mora nuditi različite opcije za sve karaktere kako bi ciljna grupa postali svi, ili kako bi se svi pronašli u vašem brendu (kao što smo se svi pronašli kada je u pitanju Nike ili Adidas). Dobar imidž je pola posla, a on se njeguje svaki dan.

Trebaju li Vam brending usluge?