Naša usluga

Fotografisanje

Vrijeme koje odmiče se često poigrava sa nama, a vještine koje su samo nekima bile dostupne spontano nabaca svima na repertoar, pogotovo danas u 21. vijeku kada se svi bave fotografijom. Istina je da se samo neki u toj gomili ističu kao pravi fotografi, dok drugi obavljaju posao putem telefonskog piksela. Oni koji ne umiju da naprave razliku između dobre i loše fotografije često najviše i trpe jer obično su to korisnici usluga koji žele da obave posao za bilo koje pare, za čas posla.

Trebaju Vam slike visokog kvaliteta?

Autor:

Redakcija Robot Code

Takva usluga daje takav proizvod, samo što se baš taj proizvod, na žalost, servira široj javnosti koja je krajnji sudija. Nekada se njihova riječ neće ni čuti ali će se osjetiti po uspjehu- konkurencije. Dobra fotografije nije stvar dobrog ugla, već visoko cijenjena vještina koja iziskuje jaku opremu, onu koja će moći da parira visini zadatka. Naravno pored opreme odlučujuću ulogu igra i oko fotografa, koje ne samo da mora da bude oko sokolovo već mora da ima smisla za opipavanje pulsa na “terenu“, osjećanje momenta koji je pogodan za hvatanje fotografije, poigravanje sa okolinom tokom kreiranja kreatvne zone koja će na kraju dana predstavljati gotov proizvod. Takav proizvod može biti vjerodostojan predstavnik priče koju želite da nametnete javnosti i takav proizvod može biti najbolja star koja vam se desila. Naravno takav fotograf mora da bude majstor svog zanata ukoliko misli da biznis postane održiv, kako vama tako i sebi. Nekim ljudi ne mogu da žive od umjetnosti, neki preživljavaju a neki ipak žive. Sa druge strane postoje oni kojima se tuđa umjetnost itekako isplati (finansijski više nego kratoru iste), a to su nosioci biznisa koji ne prezaju da ulože u dobru fotografiju. Međutim dobra fotografja je samo vrh brijega koji nosi biznis projekat. Štaviše ona je samo slagalica koja mora dobro da se uklopi u cijelokupnu priču. Takva Rubikova kocka se sklapa brže i bolje ukoliko imate pravi tim na vašoj strani.

Dobra fotografija pola posla?

Istorija fotografije je jako bogata i isprpletana je nitima koje poznaju vrsna imena fotografije, ali nije ni poenta znati sve. Ukoliko to znanje ne umije da se primjeni onda sav posao pada u vodu. Znanje je nešto što nam niko ne može oduzeti, ali posao može pogotovo ukoliko nije dobro odrađen pa se dosta dugo kupe mrvice njegovog neuspijeha. 

Koliko smo daleko odmakli od mementa kad se znalo ko su vodeći fotografi u našem gradu, državi ili čak kontonentu najbolje svjedoči platforma Instagram koja je svijetu podarila zanimanja koja obrću novac brzinom svjetlosti. To su influenseri, blogeri, IG fotografi, IG modeli, IG fotografi... Sve su to profesije koje opstaju u online vodama, čak bolje nego pojedini biznisi ali i među njima se zna ko je najbolji. To je zapravo onaj koji opstaje uprkos konkrenciji je onaj koji nosi broj pratilaca, lajkova i komentara na leđima upravo zahvaljujući dobroj fotografiji.

Na prvu loptu izgleda sasvim lako nabaciti fotografiju, što i jeste tačno ukoliko nemate cilj da da zarađujete ozbiljan novac i ukoliko su vaša ciljna grupa prijatelji iz stvarnog života i online prijatelji koji su više poznanici nego prijatelji. Ukoliko želite da postanete ozbiljno ime i pravite ozbilljnu priču onda vam treba ozbiljno dobra fotografija. Ona koja ima sve element, ona koja nudi ono što ostale ne nude- kvalitet koji se sam prodaje. 

Jedna od stavki koja je neopodna za dobru Insta priču jeste fotografija sa dobrim osvjetljenjem. Uprvao od njega zavisi kvlitet dobrog posta a osvetljenje nije nešto što se tek tako stiče kroz uslove prirode ili prostorije u kojoj se dešava fotografisanje, ali jeste nešto što se podešava. Za podešavanje prave svjetlost nekad je potrebno i znanje koje nije pokupljeno putem online kursa ili youtub-e tutoriala. Međutim za privatne Istagram “projekte“ ovakvo znanje je sasvim dovoljno. U fotografiji je sve stvar balansa, a ukoliko mislimo da izbalansiramo priču u pravcu profita i dobro obavljenog posla, moramo se latiti ekipe koja zna svoj posao i koja na licu mjesta zna kada kontrast ima prednost, ekipu koja ne gubi na vremenu “štelujući“ sistem. Iskusnom fotografu ne prolazi voz dok hvata momenta.

Kompozicija je stvar koja se ne smije zanemariti jer to je domen fotografije koji će se pobrinuti da se ista ističe u moru drugih, ili da jednostavno bude neprimjetna. Ona ima svoja pravila koja se primjenjuju na licu mjesta, koja se godinam bruse jer kompozicija nije samo stvar ugla već cjelokupne priče koja sa jednim pogrešno ukopljenim milimetrom može da oduzme sjaj cijeloj priči. Online sjaj je ili jako dopadljiv i prepoznatljiv ili mu se ne pridaje na značaju. 

Kada listate IG profile, često vidite kako postoje account-i koji su sav svoj posao sveli na lijepo sklapanje boja i stila javnog prezentovanja. Primjetićete da takvi profili sa sobom obično nose jednostavnost pastelnih tonova (u velikom broju slučajeva) i svaki post stilski parira prethodnom ili sledećem. Stil kojim se prezentujete je stvar ukusa a ukus u virtuelnim vodama mora da bude visoko kvalitetan i poseban, jer svi koji su “opersiani“od ukusa, operisani su i od uspjeha. Šablonski IG profili su oni koji imaju jaču interakciju sa korsinicima jer je šablon ono za šta se oko vezuje, a oko se ni na šta ne lijepi kao na jedostavnost. Ona ne zamara, ona hipnotiše, mazi čula, kupuje i prodaje proizvod a ukoliko je sve stilski skockano, jedan kroz jedan, onda dobar šablon- prepordaje proizvod. Proizvod koji se sam prepordaje je najbolja reklama. 

Dobar fotografija nije lagan posao. Ona iziskuje poznavanje svih elemenata koje nam donosi dan ili studio ili loše osvjetljena kancelarija u kojoj “pada“ fotkanje. Dobra fotografija jeste pola obavljenog posla ali samo ukoliko je radi osoba koja zna dobro da obavi posao. Ukoliko je iza objektiva ili još gore- telefona osoba koja je stranac sa kako teoretkim poznavanjem materije tako i sa praksom koja mora biti sjajna, onda taj posao nije posao već izgubljeno vrijeme, utrošen novac, izgubljeni živci i izmorena ekipa koja ne zna da li je sprema i kad će biti spremna za drugi krug.

Na koje detalje fotograf treba da obrati pažnju?

Kada je u fotografija u pitanju svaki segment se računa jer riječ je o momentu koji kad se uhvati- uhvaćen je i mora biti savršen, sadržajan, smislen projektu ekvivalentan. Naravno pokušaja će biti koliko hoćete ali uz ozbiljniju ekipu broj istih će biti prepolovljen a vrijeme će biti novac- onaj koji se isplati. Vrlo je bitno šta se sve nalazi na fotografiji iako je u pitanju samo npr. saksija koja stoji ispred bijele pozadine. Onaj domen kojem se najviše pažnje poklanja jeste upravo kompozicija fotografije ona sama po sebi je sačinjena od linija, obilka, forme, teksture, boja, veličine i dubine.

Linije su prva linija fronta i zadatak koji može biti kompleksan jer mogu biti horizontalne, vertikalne,  isprepletane fizičkim i psihološkim faktorima. Mogu biti prave ili zaobljene ili čak kombinacija ove dvije karakteritike. Mogu biti cik cak ali ono što je najbitnije postojane su na svakoj fotografiji i njih ne želite da zaobiđete, niti možete čak iako je čisto bijelo platno ispred vas. Ukoliko poznajte materiju sarađivaće sa vama, ukoliko ne, materija će vas sjupo koštati. 

Oblik je sledeća “crta ličnosti“ kompozicije i on često zabrinjava fotografe jer se nekih puta jednostavno ne ukpala u sistem. On je dvodimenzionalan dio kompozicije koji ima svoju širinu i dubinu. Može biti geometrijski ili organski (priroda) i sa njim se može do neke ure maniplisati, zavisno od toga kako ga fotograf doživljava. Može sarađivati ali isto tako može praviti probleme na licu mjesta i oduzimati poene jer fotografova paksa jednostavo nije na zavidnom nivou. Oblik je nešto što se nalazi svuda oko nas a fotograf zna kako da od oblika napravi posao koji, ne samo da će služiti svrsi već će svoju svrhu poduplati kada njegovi obrisi počnu da se isplaćuju. 

Forma fotografije ima tri dimezije- dubinu, širinu i visinu i kao i sve u kompozicij može biti lagano ili izuzetno kompleksno štivo. Ona karakteristika forme koja može da bude dobar saigrač ako znate zanat je sijenka forme koja može biti zeznuta kada na snagu stupi tekstura kompozicije. Glatka tekstura je i „glatko“suočavanje sa reflekcijom svjetlosti i sa drugim segmentim svih vrsta i ona stvar koja je sjajna kod teksture što ona može predstavljati pravu umjetnost kada se iskusan fotograf poigra sa uglom fotografisanja ali i sa osvjetljenjem. Boja je već igrač koji dominira i daje poene koje vam niko ne može oduzeti osim ako iz pogrešnog ugla tonirate njene elemente (hue, value, saturation). Fotografija je dovozimenzionalan prikaz trodimenzionalne scene u čijoj priči se nalazi i dubina, kao propratni element koji daje snagu, dodatnu emociju ali novčanu vrijednost ukoliko dovoljno duboko gane posmatrača. Takvi uglovi se u fotografiji istražuju i jako valorizuju ukoliko budu uhvaćeni.

Pet fundametalnih elemenata fotografije

Da bi gotov proizvod izgledao jendostavno stvari koje moraju da se obave su kompleksne. Kada je fotografija u pitanju, laici smatraju da se- samo ŠKLJOCNE i gotov posao. Čak neki smatraju da je vrlo isplativa. Jeste ali samo ukoliko imate ljude koji su voljni da plate dobru fotografiju. Poznavanje fotografije iziskuje dosta stvari. Među njima su vrijeme koje je uloženo u sticanje znanja. Tu je i vrijeme koje je uloženu u praktični dio ali i vrijeme koje je neophodno da se fotograf probije na tržište i stekne status kvalitetnog. Taj kvalitet je propraćen dokazano dobrim fotografijama koje kada jednom krenu da dobijaju na cijeni u nekim momentima postaju neprocjenjive. Dobra umjetnost je jako isplativa umu, duhu ali i bankovnom računu. Ono što se teži koz svaku fotografiju ste da se probude emocije, da se kreira osjećaj koji nosi priču, da se pokuša uhvatiti momenat koji je fotograf sam uhvatio. 

Međutim, postoje elementi fotografije koji su uhvatljivi samo onima koji znaju znanje- dobro fotografisanje. Baza u kojoj čuče elementi fotografije je sačinjena od dobog svijetla, boje, momenta, kompozicije i distance.  Ko vam kaže da je lako sve elemente ukopiti pod konac u jedan kadar, zatim opravdati sopstvena i tuđa očekivanja- ili nije baš previše iskren ili je veoma sposoban i sve mu ide od ruke. Fotograf koji se trudi uhvati sve ove elemente uspješno ili bezupiješno je onaj koji ima cilj- da bude jako dobar u svom poslu. 

Svijetlo je najosnovniji elemenat u fotografiji bilo da je riječ o prirodnom ili vještačkom i poigravanje sa njim može da donese dodatne emelente. Neki od njih su davanje dubine fotogrfiji, a samo po sebi je najvažnija stavka za pravljenje dobrih i lijepih fotografija. Boja je ona karakteristika koja može da digne priču na novi nivo i probudi emociju kod osobe koja valorizuje fotografiju a u igri gdje je kontrast kapetan barke,  boja igra glavnu ulogu. 

Hvatanje momenta nije ništa drugo do spajanje svih elemenata na jendom mjestu, dajući priči vječni dokaz kako izgleda kad se umjetnost “zgrabi“ okom objektiva. Neće svaka fotografija imati tu čast da bude uhvaćena u momentu ali sigurno će ispričati neku priču kompozicije. Ona je četvrti element koji navodimo ali je i esencijalni jer se stiče iskustvom i najobičniju scenu može da pretvori u priču koja krade pažnju. Ali ništa ne krade pažnju kao fotograf koji je odlučio da se distancira od objekta zarad bolje i kvalitetnije fotografije. Distanca koja se manifetuje u datom momentu je ono što ostavlja utisak na nas po završenom poslu. Fotograf mora imati osjećaj kolika je prava udaljenost od subjekta ili objekat. To je proces koji iziskuje poigravanje sa vremenom i svim propratnim elementima koji su ključni i koji u jednom pogrešnom koraku, koraku koji je objektiv previše udaljio od objekta, mogu da izgube cijeli kadar na parčiće i priča se ponavlja. Samo što niko ne može garantovati da će se ponoviti sa svim prethodnim uslovima, ali to je čar koju sa sobom nosi dobar fotograf- umjeće eksperimentisanja i hvatanja cjelokupne priče u istom ako ne i kvaltetnijem uglu. 

Treba Vam fotograf?