Naša usluga

Razvoj aplikacija za android

Od kada je svijet otkrio SMS i MMS i dosta stvari se izmjenilo, a neke od njih su pametni telefoni, pametni satovi, pametne klupe i parkovi. Planeta se toliko intelektualno popravilaa da u trci najpametnijeg niko ne gubi, osim kompanije koje izbace manje pametan mobile development. Pametni uređajh svih vrsta su svakonevnica bez koje ne možemo i svakodnevnica u kojoj se zalažemo da je brend koji služi našoj svrsi bolji od ostalih. Kao i sve u životu ništa nije savršeno i svaka tehnološka kompanija ima svoje vrline i mane.

Treba Vam android aplikacija? Na pravom ste mjestu.

Author:

Redakcija Robot Code

Kada se skoncentrišemo na custome Andropid mobile development tada razmišljamo o klasičnom OS-u koji dominira tržištem, a presjek stanja nam govori da je do 12. jul 2021. Google Play Store dominirao sa čak 3.15 miliona dopstupnih aplikacija. Kada je ovaj tehno sektor u pitanju na godišnjem nivou se skine 108,5 milijardi aplikacija U periodu koji dolazi neće nas izananditi ni “kupovina“ ostatka teritorije jer pametni telefoni postaju sve pametniji. Development drugačiji od iOS-a nudi apsolutno drugačiju strategiju, onu zbog koje se veliki broj odlučuje baš za Android aplikaciju.

Android razvoj je uspješan razvoj

Da je lako biti kreativan kreativac bi bio svako. Zapravo nauka tvrdi da smo svi kreativni ali ne radimo dovoljno na tome da nam ta crta ličnosti dođe do izražaja. Ono što nauka dodatno tvrdi jeste da se tehnološom kretivnošću ne možemo baviti svi iako je to stvar koja svima treba, jer kreativnost i tehologija u 21. vijeku ne idu jedno bez drugog, niti mogu da opstanu. Tehnologija bez kreativne zone nije tehnologija već klasična računica koja ukazuje da je kraj bliži nego početak. Zato je ogromna količina posla pred pokretačima biznisa i pred onima koji su već u biznisu i pokušavaju da istraju. 

Tržište je postalo pametnije i oštrije, kreativnost nikad skuplja i isplativija a softverskih kompanija koje znaju taj posao- skroman broj. Sa druge strane, neki biznismeni su skapirali da je era mobilnih telefona tu i ne ide nigdje, pa su svoj posao prilagodili toj eri i pokušavaju da je prate su stopu tako što će kreirati najefektivnije kanale komunikacije sa potrošačima- aplikacije.

Kreatori Google Play-a su u oktorbu 2018. proslavili deceniju postojanja i posvjedočili doprinosu koji je na svijet ostvario Android Market, uprkos slavi koju nosi Apple sistem. Google Play development je i dalje lider koji vlada digitalnom revolucijom, a 2017. je registrovan podatak od čak 70% download-ovanja širom svijeta u korist GP-a, u odnosu na sitnih 30% koje je ostvario Apple App Store. Čak je uočljivo (ukoliko se okrenemo ka 2012.), da je iOs- ova skromna dominacija nad 54% tržišta opala uprkos popularnosti koja raste, samo zato jer investitori više ulažu u Google Play sistem koji je od 2012 skočio sa 46 na 70%. Vodeća prednost je ta što development Androida pruža mogućnost veće interakcije sa aplikacijama što investitoru efektivnije otvara vrata ka finansijskom napretku. 

Brzina kreiranja preko ovog sistema je enormna i nove ideje laganije iskaču na teren, a faktor poput TTM-a  (skraćenog perioda izlaska na tržište) nosi šampionsku titulu najbolje beneficije Androidske aplikacije.

Koliko je ovo tehnološko tržište agresivno pokazuje nam činjenica iz 2018. koja ukazuje na to da su se u prosjeku, na teritoriji Amerike, skinule 102 Androidske aplikacije od kojih je 37 aktivno kirišćeno. Sa druge strane Japan, Brazil, Indija i populacija u Australiji koristi od 33 do 40 aplikacija tokom svakodnevnice. Cifre koje je su jake i kojima treba uspješno parirati iz foljelje Google Play-a.

Ovaj Androidski development targetira sve platforme i dovodi kompanije u masovnu prednost. Ovakva fleksibilnost je visoko kotirana, što je dodatni plus jerbaš  ta karakteristika je veoma cijenjena u svim vodama. Što je jača fleksibilnost to je bolja produktivnosta, ove dvije crte ličnosti zajedno donose dobar novac. 

Dinamičnost je dodata stavka ovog developmenta kojom kreatori aplikacije imaju mogućnost da ostvare višestruke pogodnosti nakon instaliranja. Platorfma na kojoj funkcioniše Android je otvorenog karaktera i omogućuje da se ostvari laka integracija sa multimedijalnim alatima i data menadžmentom. 

Milioni aplikacija leže iza Google Play-a, a one koje su zastupljene u velikom broju bazirane su na poboljšanju produktivnosti, obavljanju radnih zadataka, boljoj organizaciji i one imaju najveću stopu preuzimanja. Ova informacija nam direktono ukazuje na to da se svi zanimaju za tematiku boljeg, efektivnijeg i naprednijeg razvijanja biznisa. Oni koji ponude najbolju opciju za online edukaciju- postaju šampinoni digitlnog tržišta, dok njihovi korsinici ne štede za dobru investiciju. Ovo nam svjedoči da u 21. vijeku postoje dvije vrste virtuelnog profita- oni koji se kreiraju online prozir i profitiraju od njega i oni koji ulažu u online prozor kako bi profitirali u fizčkom ili pak virtuelnom svijetu.  To nam najbolje potvrđuju podaci koji svjedoče o tome da je 2019. kupljeno 29milijardi Google Play aplikacija, a 2020-e čak 37milijardi. Statistika koja je rađena na stopi rasta ili pretpostavkama koje donsi budućnost, tvrdi da će do 2023. čak 60 milijardi dolara otići korsinicima Androida. 

Kotlin, dobar prijatelj Robot Code-a

Jednostavnost je jezik koji svima paše jer sa sobom nosi razumljivost i bolje kapiranje tematike, ma kakva njena istorija da je. Zato je jezik programiranja najbolji ukoliko je baš takav- jednostavan, bazičan, sočan i moćan. Skoro pa takvim jezikom se korisitimo mi kada pristupamo radnom zadatku koji podrazumjeva kreiranje aplikacije za potrebe Google Play tržišta. Takav jezik se zove KOTLIN i on je sve sem jednostavan. Dio njegovog šarma je baš to što on postaje jednostavan tek kada naučiš kako da ga primjeniš kroz sistem. Kotlin je konkurencija Javi koja ne posustaje u trci kodiranja, upkos snazi koju je donijela nova generacija. 

Java je stara škola koja se pojavila tokom 90-ih koja ne izlazi iz trke ali ni ne popušta pod pritiskom omladine koja je drugačija i željna uspjeha. Da je mađe slađe govori i činjenica da je prema Stack Owerflow Dev Survey-u 2020. godine Kotlin svrstan u najpopularniju tehnologiju. Takvu tehnologiju u odnosu na Javu i nije je lako savladati, naučiti i primjeniti u poslu. 

Godine 2017. Kotlin je postao zvanični jezik Google Play-a jer su odlučili ga ovaj gigantski tehnolog bude tehnička podrška njihovom sistemu. Ova odluka je proizvod logičkog profita- baratanje sa informacijama o tome koga biraju za saigrača koji dobro čuva leđa. Njegova cijena nije mala lai ispostavilo se da su imali pravo jer ove 2021. stari Androidski Market je jači nego ikad. Međutim, Java nije ugrožena od strane Kotlina jer skoro svi testovi njenih pefromansi imaju bolje rezultate. Ipak postoji začkoljica zašto se veliki igrači radije okreću kompleksnijim imenima. Ovo je jedan od rijetkih primjera zašto je komplikovanost isplativija u odnosu na jednostavne domene poslovanja. Odgovor je lagan- kada izađe nova verzija originalnog sitema, Kotlin se sam nadovezuje na nju dok Java mora da se posveti jeziku kodiranja koji je star preko 20godina. Takođe podrška koju pruža Kotlin je masu smislenija od Javine jer se bez problema uhodava sa multiplatforskim programiranjem.

Robot Code developeri više vrednuju Kotlin kodiranje. Razlog je jer njegova kompleksnost u budućnosti postaje praktična i isplativa i dostojna uloženog vremena, perioda izdvojenog za svaladavanje materije koja na kraju dana postaje prosta kao pasulj. Tome svejdoče i mnogi bivši Javini developeri koji su se prebacili na Kotlin kodiranje i tvrde da je taj jezik elegantniji i ubjedljiviji, a Google Play dokazuje da je i masu isplativiji.

Zaključak koji dolazi sa naše adrese jeste da srž dobrog dizajniranja aplikacija čuči u Kotlinu, ukoliko svoje poslovanje bazirate na Andoridovom tržištu.

UX/UI za mobilne aplikacije

Način na koji posmatrate problem govori vam kako ćete ga i riješiti. Ukoliko idete stazama koje sve puteve vezuju u jedan čvor, koji se slabo kome isplati- problem prerasta u gomilu problema. Način na koji pristupate problemu je vješta ruka koja odvezuje čvor i pretvara ga u profit. Pristupanje problemu se mora sastojati od laganih i logičkih poteza koji su bili odsutni tokom kreiranja istog, te su izazvali troškove. Troškovi se podlupalavju ukoliko iza vašeg projekta (koji je idejno savršen) ne stoji vješt tim koji zna kako da ne zakomplikuje profit.

Vješt tim se sastoji od članova koji znaju najnovija dešavanja na tržištu i ne ustručavaju se da vam iznesu prijedloge kako se ne bi desila aplikaciona repriza. Takve stvari se zovu kopije i u održivnom biznisu nisu dobre. Svaki tim mora da ima dobre developere, dizajnere ali i menažere koji opipavaju puls tržišta. 

Neizostavan faktor uspjeha je “posjedovanje“ dobrih UX dizajnera i UI dizajnera je, a da ne pričamo o tome da je softverski brend jako srećan ukoliko ima UX/UI dizajnera na jednom mjestu. Riječ je o toliko sposobnom članu kolektiva koji ima sposobnosti za obje pozicije.

Te pozicije moraju da zadovolje potrebe koje sa sobom nosi aplikacija. To su UX faktori (jednostavnost, funkcionalnost, smislenost).  Riječ je o grupi logičkih poteza, koji aplikaciji daju lakoću tokom upravljanja, informisanja, usvajanja zadataka i svi oni se serviraju kroz sistem kodova. Sa druge starne UI dizajn je ono što aplikaciji daje dodatnu vrijednost. Ta vrijednost zadvoljava druge potrebe korisnika, one koje traže pažnju za kupljenjem dodatnih poena kroz zabavu i umjetnost. Ta vrijednost mora visoko da zadovolji domen prijatnosti korišćenja aplikacije uz estetiku koja nije naporna za oko i um, estetiku koja navlači na dodatnu upotrebu, koja kupuje korisnika na duže/ trajne staze. 

Tokom kreiranja UX-a i UI-a za Google Play posao, aplikacije mora da postane sistem koji će vam uštedjeti novac, a ne posao koji će vas baciti u trošak. Dobra aplikacija mora da bude kao sjajan wallpaper na telefonu, onaj koji nemate potrebu da mijenjate bez obzira na dešavanja koja donosi život.

Testiranje aplikacije

Testiranje mobilnih aplikacija je od krucijalnog značaja jer dobijeni rezultati ukazuju koliko je sati. Taj posao nam pruža uvid da li se kostitimo pravom startegijom kojom targetiramo ciljnu grupu i da li su alati koje koristimo adekvtni za upotrebu. Dobijeni rezultat dokazuju koliko smo “pogodili“ funkcionalnost aplikacije, kolika je njena praktičnost i kakva je istrajnost u domenu opstanka. 

Ovaj posao može da bude finalni dodir prije izlazka aplkacije na tržište ili ipak šansa za korekciju svih detalja koji nisu ispunili očekivanja. Testiranje mobilne aplikacije je jako bitan posao jer upravo dobijeni rezultati nam pružaju uvid koliko smo doprijnijeli zacrtanoj ideji i koliko smo (ako smo) udaljeni od vizije. 

Faktori (vrste testiranja) koji su jako bitni i koji moraju da prođu u sledeći krug, prije samog izlaska na tržište su:

- Funkcionalnost (mogućnost saradnje sa varioznim sistemima, prihodovanje, izgled, jezik);

- Stvarno okruženje (uslovi u kojima sistem funkcioniše, pripratna prekidanja od stande stranih faktora poput sms-a, poziva idt.);

- Nefunkcionalnost (pristupačnost, sigurnost podataka, performanse i dostupnost, API testiranje).

Koje god testiranje da se dešava postoje različiti pristupi a oni se dijele na manualne, automatske i konstantne. Kakvi god rezultati testiranja da su činjenica je da je tržište sa aplikacijama rasprostranjenije od web tržišta, što znači da je publika masovnija a komunikacija jednostavnija. Međutim bez obzira na taj propratni faktor, ukoliko je jednostavnost zvijezda vodilja, ona koja vas je navigirala od ideje ka viziji, rezultat testiranja i komunikacije mora biti produktivan- zadovoljavajući. Takve rezultate ćemo imati samo ukoliko iza njh stoji dobro uigran tim. Takav tim ima vrline i mane a njihovim kombinovanjm dobijamo tim koji se ne ustručava da uđe u koštac sa komplikovanim radnim zadacima kako bi jednostavnost donijela očekivane rezultate. Takve zadatke u budućnosti  karakterišemo kao- dobro predviđeni zadaci, i smatramo ih izuzetno uspješnim, jer to su oni koji su izbacili aplikaciju na tržište u očekivanom roku i obezbjedili prihode prije očekivanog datuma.

Treba Vam android aplikacija?