#

Naša usluga

Videografija

Održavanje pažnje u 21. vijeku je postao prioritet kako u svijetu umjetnosti, kako u vodama društvenih mreža. Posebna borba se posvećuje kada je marketing u pitanju ma kakva njegova forma da je. Radijske reklame su najefikasnije ukoliko traju 15sekundi. Ista priča važi i za TV reklamu samo što su njihove cijene masovnije jer tim koji radi na njima je obično brojčaniji, a efekti koji tu ostvaruju zahtjevaju različite vrste produkcije.

Treba Vam visoko kvalitetan video za vašu firmu?

Autor:

Redakcija Robot Code

Sa druge strane Instagram je preuzeo većinsku vladavinu kada je advertisement u pitanju jer njegova svakodnevna upotreba je dobila razmjere svjetske slave preko noći. Tako je IG advertisement ukrao pažnju u svakom smislu, zasjenio kako Tv tako i Youtube u nekim slučajevima. Godine 2018. Instagram je prednjačio sa procentažom (85%) u odnosu na Youtube kada su ispitanici položili račune i rekli gdje planiraju da skoncentrišu svoj marketing do 2021. godine. Sve je to samo trka gdje će se prije ugrabiti što zanimljivija, kvalitetnija, kreativnija ponuda po povoljnijim uslovima. U nekim momentima nije ni bitno kakvi su uslovi koliko je bitna zabava koju nudi određena platforma. Ono što je najbitije u ovoj priči jeste cjelokupni creative content koji u sebi sadrži skupocjena ali visoko isplativa videography-ja.

Video kao kreativni sadržaj

Svijet je mjesto koje nam svedjoči da u 2021. godini ne postoji gledanija stvar od video sadržaja i to zahvaljujući posledicama kroz koje je prethodnih godina prošao content marketing, kako bi opstao u igri preživljavanja gdje- jači kači. Ništa danas nije jako kao tahenologija i njena rasprostranjenost, njen napredak i tempo koji drugi prate kako bi joj parirali. Baš zbog te trke sa content marketingom trčalo se i sa raznim varijacijama na tu temu kako bi profit bio održiv. Tako je video preko noći postao najzastupljeniji content današnjice, onaj koji najviše dopire do publike, onaj koji ostvaruje odličnu interakciju sa njima i donosi dobre rezultate. Sve što je sjajno u tom polju je itekako skupo, ali sjajne stvari u virtuelnom svijetu nisu skupocjene već podrazumjevano isplative. O tome najbolje svjedoče sledeće brojke:

- Svakog mjeseca 85% korisnika sa teristorije SAD-a gleda video sadržaj;

- Od 2019. prosječna osoba je za 19% povećala skok svakodnevog gledanja video sadržaja na 100minuta 

- 93% kompanija tvrdi da im je prodaja skočila od kad plasiraju video sardžaj online

- 63% njih tvrdi da su im prihodi skočili od kad su se posvetili video content marketingu.

Uprkos ovim podacina činjenica je da neke kompanije ostaju u sijenci jer svoj biznis baziraju na blogovima ili na marketingu koji iziskuje upotrebu papira. Tu bitku u startu gube jer su mediji morali sebe da izdignu na tehnološki nivo kako bi išli u korak sa vremenom, a novine same po sebi postale rijetkost koju najčešće pazare najstarije generacije ili oni rijetki koji su srednje dobi i vole da iskombinuju miris prve jutarnje kafe i hartije. Drugi faktor zašto neke kompanije ostaju u sijenci a ne i u trci, jeste taj što sarađuju sa timovima koji su jaki na riječima ali ne i na dijelima, i čiji content nema ni približno prihvatljiv broj pregleda. O prodaji takvog sadržaja nećemo ni da pričamo, ali potrebi takvog sadržaja hoćemo jer je čak 60% građana Amerike reklo da bi radije gledali video nego TV program. I tu nastaje trka u udovoljavanju potreba trišta sa sadržajem jer oni su ti koji nama donose profit, i njihove potrebe moramo da zadovoljimo. Podatak koji ide u korist ovoj priči jeste taj da od 2015. 74% konzumatora (uzrasta od 18-49) sve vrijeme provodi gledajući video content na Youtube-u. 

Činjenica je da naša publika visi online a ukoliko i mi ne visimo sa njom znači da smo jako prizemljeni, na samom dnu industrije i ne prihodujemo. Ukoliko želimo da prihodujemo sa ove vodenice, uozbiljićemo se i okrenuti video sadržaju koji je kreativan, zanimljiv, kavlitetan, bistar (kako kadrom tako i idejno), jasan, precizan i puca pravo u metu- emociju gledaoca koji uvijek želi još. Ukoliko probudtite saosjećanje osobe sa druge strane ekaran, ukoliko se ista poistovjeti sa pričom ili poželi da bude dio iste, imate pun pogodat jer video sadržaj koji kupuje gledaoce je onaj koji opstavlja utisak.

Mogućnosti koje video pruža

Tržište koje nudi kvlaitetnu video produkciju je postala kompleksna materija, ali samo ukoliko iza iste ne postoji adekvatno znanje. Osim adekvatnog znanja potrebno je biti u toku sa najnovjim trendovima jer baš oni dovode publiku na vašu adresu. Osobe koje se pojave kod vas su one koje su reagovale na vašu akciju i osobe kod kojih ste izazvali reakciju. Za konkretnu reakciju neophodno je uključiti sve faktore a među njima su čula koja se aktiviraju kada krene video snimak. Tokom ostalih formi marketinga ciljna grupa se indirektno, ali i dikrektno tjera u ćošak kada konzumira proizvod. Mamimo ih dobirm dizajnom, zadržavamo dobrim tekstom a tu pažnju je teško kupiti (dobiti) jer nisu svi raspoloženi da čitaju i na taj način izdvoje vrijeme. Sa druge strane video aktivira i čulo sluha koje dodatno pospješuje prodaju, jer u većini slučajeva ukoliko im se dopadne to što čuju- imate kupljen proizvod. Svi elementi su bitni, pogotovo način pakovanja i serviranja istih. 

Međutim način na koji ste izazvali reakciju, privukli pažnju javnosti, zavisi upravo od vrste videografije kojom se bavite. Koju god da odaberete imažete svoje prednosti ali jako je bitno da uz vrstu posla kojom se bavite odabarete pravi video marketing i date pravoj ciljnoj grupi šansu da vam lakše priđe na način na koji njoj odgovara. Postoji dosta načina a neki od njih su: 

1. VLOG- Najefektivnija platforam koja će vam pomoći da steknete dobro ime i ganjate status brenda. Ono što je neophodno odmah razumjeti u ovoj priči jeste da rezolucija i kvalitet vloga ne moraju da budu nužno na nivou sjajnih blockbuster filmova, ali nije da nije poželjno da se povede računa o svim detljima. Jeftin i lagan način da se bavite ovom, ajde da kažemo produkcijom, jeste preko telefona ili web kamere. Ovo je pristup koji koriste mnoge poznate ličnosti koje i pored milionskih ugovora rade na imidžu, brendiranju svog imena (i kad menadžeri ne gledaju), jer nekad moramo da pružimo više informacija i konkretniji uvid u situaciju kako bi kompletna priča zaživjela.

2. WEBINAR- jedan od napopularnijh video marketing domena koji predstavlja sjajn način da se promovišete. Ovom formom video marketinga se bave svi koji su usvojili ozbiljan savjet  i odlučili da informišu svoje korisnike putem webinar-a, a isti možete promovisati putem FB add-a koji će vam ujedno popraviti prodaju i na tom segmentu.

3. LIVE STREAMING- kada se ova forma promovisanja pojavila 2015. godine napravila je totalni preokret u svijetu marketinga, jer faktor koji nosi live streaming jeste nepredvidivost. Ta nepredvidivost se najviše odrazilia na gledanje TV-a (čak 44% ljudi gleda manje televiziju od kada je live stream uzeo maha). Te iste godine se predviđalo da će live streaming industrija do 2021. imati vrijednost od preko 70milijardi dolara. Bilo da se prenosi fudbalska utakmica, reportaža ili važno saopšetenje- kada stream krene live, tada kreće oduzimanje poena konkurenciji.

Ovo su samo neki od mnogih načina kako kroz video možete da popravite vaš marketing i kako kroz video možete da doprete do svoje ciljne grupe. Međutim ozbiljnost igre zavisi od kvaliteta opreme koja stoji iza mrketinga. Priča koja se servira je jako bitna, ali slika mora da bude kristalno jasna ukoliko ne mislite da imate smetnje na putu do dobre zarade.

Proces pravljenja dron videa

Tehnološka dostignuća su nevjerovatna. O tome nam najbolje svjedoči dron koji je uspio da “smijeni“ mnoge kada je rječ o visoko kvalitetnom snimku ptičije perspektive. Nekada su ekipe palile helikoptere i slale vrhunske kamermane koji su izvodili magiju i rizikovali sve samo da dobiju dobar kadar. Danas helikopter odmara, kamerman je sam sebe unaprijedio i obrnuo igricu- pokrenuo biznis nezavisno od medijske/marketinške/ produkcijske kuće koja ga je finansirala. Ne samo da je postao solo igrač već i da ima svoj biznis koji je visoko isplativ, nego što je odmorio i od levitiranja kamerom kroz helikopter u pokretu. Ovako sa čvrstim nogama na tlu, dronom u rukama upravlja kadrovima i ptičijom perspektivom koja je visoko naplativa. Što je dron izdignutiji, što efektivnije “vata“ krivine to je jači marketing, gledanost ali i cijena koja u ovom svijetu svjedoči o kvalitetu. Ali nije to lako uletjeti u te krivine, jer da jeste svi bismo upravljali ovom tehnologijom. Trka za najsitnijim detaljima je ona koja se mora u savršenom tajmigu poklopiti sa osvjetljenjem koje će tom kadru dati potpuni smisao. Dobro osvjetljenje se, kao i sve u životu čeka, ali u ovom slučaju lovi koz zrak, dok se ujedno vodi računa o uglu letenja (snimanja). Ono što izdavaja snimak drona od snimka sa telefona jeste perspektiva, a za dobar marketing i dobar video itekako je treba pronaći. 

Naša oprema

Tržište svakog dana postaje sve zahtjevnije a kvalitet mora biti kontinuitet, stoga oprema sa kojom baratamo mora biti izuzetno kvalitetna. Sve ispod toga ide u korist konkurenciji. 

Kada je riječ o videografiji, neprikosnoven igrač, onaj koji zastupa boje Robot Code-a jeste  dron DJI INSPIRE 2. Timovi koji itekako dobro obavljaju posao sa ovom spravicom jesu ozbiljne medijske ekipe, profesionalna imena iz domena filmografije, i svi oni koji mogu da priušte ovakvog saigrača u svom okruženju. Veličinom spada u glomaznije dronove a njegova kamera može nesmetano da se rotira oko svog tijela i tako omogućava dobru cirkulaciju snimka iz svih uglova kada je u letu. Tijelo letilice je napravljeno od legure magnezijuma, i prekriveno plastikom koja daje dodatnu zaštitu. 

Prednosti ove letilice su mnogobrojne dok je lista koja radi protiv Inspire2 skromna. Ali krenimo od benefita. Kamere koje su izmjenjljive daju mogućnosnt “manipulisanja“ kadrovima. Inspire2 je sklon ka otkrivanju prepreka ali i njihovom vještom izbjegavanju, iako je skloniji sporskom režimu snimanja (snimanje pri velikoj brzini). Njegov iteligentni režim leta vodi računa o svim sitnicama iako se okretanje kamere dešava za 360 stepeni uz CinemaDNG and ProRes snimanje. 

Njegove mane (pored njegove skupocjenosti) su mane samo zato jer iziskuju opremu koja će pratiti njegov visokovalitetni tempo. Dakle njegova vdeća mana je potreba za opremom koja će mu parirati. Među njima je i računar visokih performansi koji je neophodan za uređivanje video zapisa napravljenih Inspire2 tehnologijom. Treća mana je otežano obavljanje posla u Adobe Premiere CC koji direktno otežava radni tok CinemaDNG-a. Međutim, ove mane su mane samo ukoliko nemate kompletnu opremu na raspolaganju, i ukoliko imate samo dron ali ne i tehniku koja će vm pomoći da dovršite sjajan posao, što nije slučaj sa nama. 

Otežan posao je otežan samo ukoliko odbijate da uđete u koštac sa problematikom. Kada jednom savladate Inspire2, savladali ste i konkurenciju.

1. https://shanebarker.com/blog/instagram-vs-youtube-influencer-marketing-campaign/

2. https://www.singlegrain.com/video-marketing/10-useful-types-of-video-content-viewers-love/

3. https://backlinko.com/hub/content/video

Treba Vam visoko kvalitetan video?